Is puntje-puntje-puntje ongezond?

In mijn praktijk is de meest gestelde vraag: ‘is … ongezond?’ Op het puntje puntje puntje kun je ieder voedingsmiddel invullen welke je maar wilt. Ik krijg ze allemaal te horen: melk, bananen (want daar zit toch zoveel suiker in?), brood, aardappelen, rood vlees etc. etc. Het is voor mij heel moeilijk om een concreet en zo zwart-wit mogelijk antwoord te geven. Maar de waarheid is: alles is ongezond wanneer je er te veel of te weinig van neemt. In dit artikel wil ik proberen uit te leggen waarom er geen standaard antwoord is op de vraag of een bepaald product gezond is of ongezond.

 

Alles draait om de juiste verhouding

De gezonde verhouding macronutriënten (verzamelnaam voor koolhydraten, vetten en eiwitten) volgens de Gezondheidsraad is als volgt: 40-70% koolhydraten, 20-40% vetten en minimaal 10% eiwit (zo’n 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht). Bijvoorbeeld: 55% koolhydraten, 25% eiwitten en 20% vet. Eet je dus enkel magere producten? Dan is een vetrijk product toevoegen (met weinig verzadigd vet natuurlijk) wellicht gezonder voor je dan voor iemand die al vetrijk eet. Voor diegene kan het gezonder zijn om wat magerder te gaan eten.

 

Volle producten of magere producten?

Dat voor de een Griekse yoghurt beter is om te nemen en voor de ander magere yoghurt heeft dus alles te maken met de totale inname macronutriënten. Ontbijt iemand met crackers met roomboter en neemt diegene tussendoor nog flink wat noten? Dan is de vetinname al aardig hoog en kan iemand beter magere yoghurt nemen als diegene ook wilt afvallen Eet iemand enkel mager vleeswaren op brood en wordt er niet gebakken in olie of boter? Dan kan iemand best Griekse yoghurt in plaats van magere yoghurt nemen.

 

Zijn bananen ongezond?
Dit is een vraag die ik heel vaak hoor. Bananen… Wat is er toch mis met bananen? Tja, ze bevatten ten opzichte van ander fruit best veel suiker en bevatten daarom ook meer energie. Ook bevatten ze maar weinig vitamine C. Maar ongezond? Slecht? Wat een onzin! Je kunt prima bananen eten in een gevarieerd eetpatroon. Eet je er 10 per dag? Tja, die gewoonte kun je best een beetje ongezond noemen maar dan gaat het weer om de hoeveelheid die het ongezond maakt.

 

Alles eten wat je maar wilt!

In feite kun je alles eten (qua gezonde producten natuurlijk) wat je maar wilt: vette vis, noten, volle producten, bananen etc. Het gaat om de verhoudingen en de hoeveelheden die je van alle producten op een dag eet. Varieer iedere dag in de groenten en fruit die je eet en probeer ieder dag een ander ontbijtje en lunch te eten.

 

Renske Visser Gewichtsconsulent | gewichtsconsulent bij www.afvallen-alkmaar.nl




Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.