Klassieke rode linzen-soep met komijn

Op het aanrecht lagen 4 zielige, maar ooit hele lekkere, speltvolkoren sneetjes brood. Ik heb een hekel aan eten weggooien en probeer alles wat we in de kasten hebben liggen, te gebruiken. Het gebeurt zelden tot nooit dat wij spullen hebben die over datum zijn of dat we een kliekje weg moeten gooien. Maar deze sneetjes brood moesten, dacht ik, toch echt de prullenbak in. Of toch niet? Ik meende mij een zak rode linzen te herinneren in een keukenkastje. Ja hoor! Daar lag hij! Geduldig te wachten. Het was soep-tijd! Want waar kan beter een oud geroosterd broodje met roomboter bij gegeten worden dan bij een goed gevulde linzensoep?

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 eetlepel olie
  • 1 grote ui
  • 2 -3 tenen knoflook
  • 175 gram rode linzen (gedroogd)
  • 1 middelgrote geschilde aardappel
  • 1 middelgrote tot kleine wortel
  • Bouillonblokjes voor 1 liter water
  • 1 liter water
  • 4 theelepels paprikapoeder
  • 4 theelepels komijnpoeder
  • 1 flinke eetlepel tomatenpuree
  • Flinke scheut/klont boter

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui en snij de knoflook in plakjes.
  2. Verhit de ui tot deze glazig is, in een pan met de eetlepel olie. Voeg daarna de knoflook er bij.
  3. Voeg vervolgens het water, de (schoongewassen) linzen, de aardappel en wortel, de bouillonblokjes, de paprikapoeder toe.
  4. Laat dit drie kwartier op laag vuur koken/borrelen.
  5. Doe de komijnpoeder in een steelpannetje en verhit licht op laag vuur tot je de komijn gaat ruiken.
  6. Voeg er vervolgens de boter bij en meng dit goed door tot de boter gesmolten is. Voeg er dan de tomatenpuree bij en laat een minuut op het lage vuur staan.
  7. Voeg dit toe aan de soep en pureer alles met een staafmixer.

De soep bevat per portie 200 kcal, 3,7 gram vet (waarvan 1 gram verzadigd vet), 30 gram koolhydraten (waarvan 1,6 gram suikers) , 15 gram vezels en 11,5 gram eiwit. Ook bevat deze soep onder andere kalium, vitamine A en C. Een zeer vezelrijk soepje dus! Oh ja, en ook nog eens zeer budget. Goed te eten als lunch of als diner (met bijvoorbeeld twee geroosterde oude volkoren broodjes).

Eetse!

Renske

Rode linzensoep

 




2 Reacties

Hij is heerlijk! Mijn 2,5 jarig zoontje wilt hem heel graag nog een keer eten! Lekker soepje ook om mee naar het werk te nemen in een thermosfles.

Antwoord

Leuk, Rinske :)!!!

Antwoord
Laat een reactie achter aan Rinske Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.