Notenbrood met pitten – koolhydraatarm

Notenbrood

De Gezondheidsraad adviseert sinds kort dat wij iedere dag een handje noten kunnen nemen als we gezond willen eten. Een advies waar ik het als gewichtsconsulent helemaal mee eens ben. Toch merk ik dat men het soms moeilijk vindt om dit toe te passen OF om het maar te beperken tot een klein handje (zo’n 25 gram). Een plakje van dit notenbrood is een ideale en handige manier om noten en pitten binnen te krijgen. Ook is het een prima alternatief voor alle suikerrijke noten- en mueslirepen in de supermarkt.

Ingrediënten voor 20 plakjes:

  • 200 gram ongezouten noten (amandelen/hazelnoten/paranoten)
  • 200 gram pitten (zonnebloempitten/pompoenpitten)
  • 100 gram gebroken lijnzaad
  • 40 gram rozijnen
  • 5 eieren
  • 30 ml olijfolie
  • Snuf zout

Bereidingswijze:

  1. Gebruik een siliconen cakevorm of vet een cakeblik in. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Doe alle ingrediënten in een kom, behalve de eieren, en roer goed door.
  3. Roer vervolgens 1 voor 1 de eieren door het mengsel.
  4. Giet het mengsel in een cakevorm/blik.
  5. Zet het notenbrood ongeveer 60 minuten in de oven.
  6. Laat goed afkoelen voordat je de cake in plakjes snijdt.

Een plakje van dit notenbrood is energierijk, namelijk 195 kcal. Eet er dus zeker niet teveel van! Gebruik een plakje als tussendoortje als je bijvoorbeeld om 16.00 toch wel erg honger hebt. Ondanks dat 1 portie energierijk is, is een plakje notenbrood toch zeer gezond om te nemen vanwege de gezonde ingrediënten. 1 plak bevat 16 gram vet, waarvan maar 1,8 gram verzadigd vet (voornamelijk gezonde vetten dus!), 6 gram eiwit, 4,5 gram koolhydraten en 3,5 gram vezels. Vries de plakjes in en neem er iedere ochtend eentje mee naar je werk of school voor een perfect en gezond tussendoortje.

Eetse!

Renske

Notenbrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *