Afvallen met een plantaardig of veganistisch dieet?

Er zijn tegenwoordige zoveel soorten diëten dat je door de bomen bijna het bos niet meer ziet. Bij het ene dieet ligt de focus op het mijden van suikers, terwijl je bij het andere gedag moet zeggen tegen alle dierlijke producten. Dit laatste dieet is het veganistisch dieet. Veel mensen halen plantaardig eten en veganistisch eten echter door elkaar. Maar: deze twee manieren van eten zijn niet hetzelfde! Wat is het verschil en waar kun je het beste voor kiezen als je af wilt vallen?

 

Plantaardig en veganistisch: het verschil

Het grootste en voornaamste verschil is het feit dat bij een veganistisch eetpatroon alle dierlijke producten worden geschrapt. Dat wil zeggen: geen vlees, geen vis, geen eieren en geen zuivel. Maar ook geen producten waar dierlijke vetten in worden gebruikt, zoals varkensgelei. Plantaardig eten is heel natuurlijk, waarbij groenten, fruit, aardappelen, bonen, peulvruchten, noten en zaden de hoofdingrediënten vormen. Maar: bij plantaardig eten is dit minder beperkt. Er mag gevarieerd worden en vrijwel altijd horen daar een beperkt aantal dierlijke producten bij zoals een stukje kip, vette vis of een bakje (geiten) yoghurt op z’n tijd.

 

Populair

Waar ‘plantaardig eten’ bijna een beetje suf in de oren klinkt, wordt veganistisch eten steeds populairder. Veel mensen tonen interesse in het tegengaan van dierenleed en het wordt steeds belangrijker om te letten op je gezondheid. Ook in je voedingspatroon. Zo zijn er talloze populaire blogs die geheel gewijd zijn aan het veganistisch dieet. Of, zo wordt het steeds vaker aangegeven: veganistisch leven. Immers, iemand die 100% veganistisch is zal verder kijken dan alleen eten. Dierenleed blijft (helaas) niet beperkt tot voedsel.

 

Pas op!

Overweeg je om veganistisch te eten? Spreekt plantaardig eten je minder aan? Wil je helemaal geen dierlijke producten meer eten? Let dan wel op het volgende. Wanneer je besluit om 100% voor het veganistisch dieet te kiezen, zal je aan bepaalde voedingsstoffen een tekort krijgen. Je krijgt minder eiwitten, calcium, ijzer en essentiële vetzuren zoals Omega-3 vetzuren binnen. En aan Vitamine B12 heb je al gauw een tekort: deze vitamine vind je alleen in dierlijke producten. Uit een onderzoek uit 2014 waarin diverse diëten met elkaar werden vergeleken (van veganistisch tot pesco-vegetarisch) bleek dat mensen die 100% voor veganistisch eten kozen, een tekort hadden aan diverse voedingsstoffen. Bij het vegetarisch dieet (of varianten daarvan) bleek dat de voedingsstoffen veel beter in balans waren.

 

Plantaardig en veganistisch eten om af te vallen?

Veganistisch eten kent dus niet uitsluitend voordelen. Wel wordt vaak beweerd dat wanneer je af wilt vallen (rondom je buik), je het best kunt kiezen voor veganistisch eten. Het zou bijvoorbeeld minder calorieën bevatten. Maar ook dit valt te betwisten. Want wanneer je 100% veganistisch eet, wil dit nog niet zeggen dat je bijvoorbeeld helemaal geen suiker meer mag. Sterker nog, er zijn nog genoeg ongezonde snacks om jezelf mee te verzadigen! Om het positieve effect op je gezondheid en gewicht te merken, hoef je absoluut niet 100% voor veganistisch eten te kiezen. Om gezond te leven en er een gezond gewicht op na te houden, is het veel belangrijker om te zorgen dat wat je binnenkrijgt, ook alle essentiële voedingsstoffen bevat.

 

Kortom: staar je niet blind op een dieet, maar kijk wat voor jou lichaam het beste werkt. Goed is inderdaad om voor plantaardige producten van goede kwaliteit te kiezen, omdat deze vaak natuurlijk en onbewerkt zijn. Dat scheelt een hoop toegevoegde rommel en vormt een prachtige basis voor een goede gezondheid en mooi gewicht.

Dit artikel is geschreven door Anita Mulderij, voedingsdeskundige




6 Reacties

Huh? “Maar: bij plantaardig eten is dit minder beperkt. Er mag gevarieerd worden en vrijwel altijd horen daar een beperkt aantal dierlijke producten bij zoals een stukje kip, vette vis of een bakje (geiten) yoghurt op z’n tijd.”

Veganisme is een levensstijl waarbij – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren. Dit kan zijn voor eten, kleding of andere doeleinden.

Veganisten eten plantaardig. Dat wil zeggen niets van dierlijke afkomst, waar dierproeven voor zijn gedaan of waar dierlijke hulpmiddelen bij zijn gebruikt, zoals bij het klaren van wijn. Daarnaast gebruiken veganisten ook geen dierlijke producten voor andere doeleinden, zoals kleding of cosmetica.

Iemand die plantaardig eet, eet ook niets van dierlijke herkomst. Maar iemand die plantaardig eet is niet per definitie veganist. Het verschil tussen plantaardig eten en veganisme is dat plantaardig eten enkel over voeding gaat. Veganisme gaat over álle vormen van diergebruik.

Antwoord

Dank je wel voor je reactie. Dit artikel is gebaseerd op diëten die nu in omloop zijn. Daarom gaat het hier om de vergelijking met een plantaardig dieet en niet met een volledig plantaardige levensstijl. Bij verschillende bestaande plantaardige diëten, worden er af en toe wel producten van dierlijke afkomst gegeten. Je geeft enkel meer prioriteit aan plantaardige producten. Net zoals een koolhydraatarm dieet, alsnog koolhydraten bevatten, alleen in veel mindere mate en met de prioriteit op andere voedingsstoffen.

Antwoord

Iemand die plantaardig eet, eet beslist geen dierlijke producten. Zo een persoon draagt wel leren schoenen of wollen truien.

Een veganist eet ook plantaardig waarbij in de voeding ook beslist geen dierlijke producten gegeten worden. Een veganist draagt geen leer of wol.

Een plantaardig dieet is in alle gevallen volledig vrij van dierlijke voeding.

Antwoord

Dank je Polly voor je reactie. Ik merk dat hier de meningen heel erg over verschillen. In vele onderzoeken (en websites) wordt een plantaardig dieet omschreven als een dieet vooral op basis van fruit, groente, granen, peulvruchten en het dieet minimaliseert gebruik van zuivel/vlees/vis. Er is een ‘groep’ welke het gebruik van dierlijke producten compleet uitsluit en een ‘groep’ die het enkel minimaliseert. In alle gevallen is daarom niet geheel waar, al valt er natuurlijk over te discussiëren of je het dan een compleet plantaardig dieet mag noemen.

Antwoord

Renske, nu zijn er al twee berichten die zeggen dat een plantaardig dieet geen dierlijke producten bevat en steeds ga je ertegenin door te zeggen dat er twee versies zijn van plantaardige dieten. Plantaardig dieet houdt mijn inziens in dat je alleen plantaardig eet en dus geen dierlijke producten. De term plantaardig dieet is de nederlandse term van ‘plant-based diet’. Ik zou me hierin gaan verdiepen als ik jou was.

Antwoord

Roos, dank je voor je reactie. Misschien is het niet duidelijk genoeg dat ik dit artikel niet heb geschreven en ben ik niet duidelijk in mijn berichten want in mijn beleving ga ik er zeker niet ‘tegen’ in. Ik laat het daarom ook hier bij. Fijne avond!

Antwoord
Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.