Afvallen? Zo verander je voor altijd je eetpatroon!

Hoe kan het dat veel mensen zo graag af willen vallen, tijdelijk gemotiveerd zijn, maar het niet volhouden? Afvallen of je eetpatroon veranderen lukt pas als je je manier van denken over eten verandert.

Ken je dat? In januari maak je een vliegende start met een nieuw dieet en een abonnement op de sportschool. Een paar maanden later ben je terug bij je oude gewicht, of weeg je zelfs nog zwaarder. Wat is er gebeurd? Je mist de basis om je eetgewoonte blijvend te veranderen. Zo lukt het je wel:

Weten wat je moet doen is niet genoeg

Je weet precies wat je moet doen om tijdelijk af te vallen. Dat lukt je ook regelmatig. Alleen volhouden en een nieuwe leefstijl ontwikkelen is een tweede. Je weet vaak niet hoe je dat aan moet pakken zodat je het ook vol kunt houden op de lange termijn. Bovendien denk je dat je geen zelfdiscipline hebt.

Zelfdiscipline is een vaardigheid

Zelfdiscipline is het vermogen om te stoppen en na te gaan of onze volgende actie ons doel dient. Wil je afvallen, dan kies je bijvoorbeeld blauwe bessen als toetje. Terwijl je, als je alleen je impuls volgt, misschien ijs met slagroom zou kiezen. Zelfdiscipline is moeilijk, maar niet onmogelijk. Het goede nieuws is dat zelfdiscipline net zo werkt als een spier. Je kunt het trainen.

Mentaal fit

Kiezen tussen korte termijn wensen (zoals chocola) en lange termijn doelen vraagt dat je er met je aandacht helemaal bij bent. Je kunt leren om meer gefocust te zijn. Zelfs als je dingen normaliter vanuit een impuls doet. Het helpt om bewust te vertragen en je te concentreren op je ervaring van moment tot moment.

Hierdoor blijf je helder als je onder druk staat, waardoor het gemakkelijker is om een beslissing te nemen die goed is voor je gewicht. Er zijn ook trucjes die je helpen om beter gefocust te blijven. Zoals eten met je andere hand, 30 keer kauwen per hap en niet eten als je ook iets anders aan het doen bent. Je krijgt meer bewustzijn door je eten op een bord te leggen voordat je gaat eten. Je ziet dan immers precies wat en hoeveel je eet.

Begrijp je doelen

Je hebt net gezien dat gezonde keuzes maken vooral gaat over focus op je lange termijn doelen. Hiervoor is het belangrijk om te begrijpen wat je doelen zijn. Stel jezelf daarom de volgende vragen: Wat wil ik? Wat motiveert mij? Als je wilt afvallen omdat je moeder of partner dat wil of omdat je denkt dat je dan je droombaan of droompartner vindt, is het goed om nog eens naar je motivatie te kijken.

Ben je gemotiveerd om af te vallen omdat je je beter wilt voelen, meer zelfvertrouwen wilt hebben of een slankere, sterkere en gezonder versie van jezelf wilt zijn, dan ben je op de goede weg. Stel jezelf dan de volgende vraag: zijn mijn doelen realistisch? Je eetgewoonte veranderen moet wel te doen zijn, want alleen dan houd je het vol en lukt het je om van je nieuwe eetpatroon een goede gewoonte te maken.

 

 

 
Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.