Vandaag is het Nationale Pannenkoekendag! De 11e editie van de dag waarop basisschoolleerlingen pannenkoeken gaan bakken voor ouderen. Een recept met pannenkoeken is dan ook wel zo toepasselijk. Deze boekweit pannenkoekjes kunnen als ontbijt en als lunch gegeten worden en zijn per stuk slechts 50 kcal.
Wat is boekweit nu eigenlijk? Boekweit is een plant, een kruidachtige plant. Boekweitkorrels zijn de vruchten van deze plant. Het zaad van de boekweit kan tot meel worden vermalen. Het is geen graan, maar je kunt het wel als meel in heel veel ‘graanproducten’ gebruiken. Denk dan aan brood, muffins of dus pannenkoekjes! Boekweitmeel bevat veel magnesium, fosfor en kalium. Het is erg voedzaam en past zeker in een gezond voedingspatroon. Is boekweit veel beter dan tarwe? Voor mensen met coeliakie wel. Boekweit bevat namelijk geen gluten. Maar heb je geen coeliakie? Dan is boekweit niet per definitie beter dan tarwe. Het is WEL heel goed om te variëren. Als je met graanproducten, boekweit, havermout etc. voldoende varieert, dan profiteer je van alle gezondheidsvoordelen van alle producten.
Ingrediënten voor 8 kleine pannenkoekjes:
- 50 gram boekweitmeel (of een combinatie met melen)
- 1 ei
- 100 – 150 ml melk (koe-, geiten- of plantaardige melk)
- Snufje zout
- Kaneel
- Olie of vloeibare margarine om in te bakken
Bereidingswijze:
- Meng het meel met het zout en de kaneel.
- Meng met een garde het ei door het meel en voeg langzaam de melk toe.
- Zet een koekenpan op het vuur en laat deze heet worden.
- Doe wat olie in de pan en doe er wat beslag in (zoveel als in een juslepel/ijslepel past).
- Wacht met omkeren tot de bovenkant van de pannenkoekjes droog zijn en bak de pannenkoekjes bruin op middelhoog vuur.
Deze pannenkoekjes kun je eten met een heel klein beetje poedersuiker en wat fruit. Per pannenkoekje krijg je 50 kcal binnen, 2 gram vet, 2 gram eiwit en 5,3 gram koolhydraten. 1 portie is ongeveer 3 pannenkoekjes.
Eetse!
Renske