Gezond of slecht eten is een keuze?

Wat ik mijn cliënten altijd mee wil geven is dat alles wat je doet (en dat betekent ook; alles wat je eet) een keuze is. En dat, welke keuze je ook maakt, dat ook prima is! Zolang je maar de consequentie van die keuze accepteert. En dat doen we vaak niet. We maken de keuze om slecht te eten en gaan vervolgens zeuren dat we OF niet afvallen, OF ons niet goed voelen, OF geen energie hebben etc. Gek, toch?

Ik leef met de 80/20 regel. Ofwel: je basis is gezond en af en toe mag je zondigen (of genieten, het is maar net hoe je het wilt noemen ;)). Als ik dan een keer zondig, maak ik bewust de keuze en nog belangrijker: accepteer ik de consequentie.

Bijvoorbeeld als we uit eten gaan. Dan maak ik vooraf met mezelf de afspraak of ik lekker ga genieten van de extra patatjes, het oversized toetje en de stokbroodjes vooraf. Of ik maak met mezelf de afspraak dat ik een lekker stukje gegrilde zalm neem en een carpaccio als voorgerecht zonder toetje of extra versnaperingen. Het is maar net welke consequentie ik op dat moment oké vind. Bij de eerste situatie zal ik die dag stil staan in gewicht en niet afvallen. Bij de tweede situatie zal mijn afvalproces gewoon lekker doorgaan. Wat wil ik en waar voel ik me goed bij?

Als je vooraf al bedenkt wat de consequentie van je keuze is, dan kun je veel makkelijker de juiste keuze maken. Heb je nu een keer een off-day en ben je het niet eens met de keuze die je eerder heb gemaakt, dan weet je dat voor de volgende keer! Zo kun je ook leren van je verkeerd gemaakte keuzes.

Het belangrijkste wat ik je wil meegeven:

Of je nu een gebakje eet of een appel: het is een keuze die jij zelf maakt! Bedenk dat bij alles wat je doet en/of eet en wees je er van bewust dat een slecht en ongezond leefpatroon je niet overkomt. Zodra je doorhebt dat je alles ZELF doet, zul je het ook veel makkelijk kunnen omdraaien! En als je dan een keertje een gebakje neemt, geniet ervan, denk er van te voren even over na en accepteer dat het afvallen/gezonde leven die dag even op een laag pitje staat.

Leefse!

Renske

 
Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.