HELP! Hoe overleef ik… Een verjaardag?

Herken je dat? Dat je soms tegen een verjaardag op ziet? Omdat je net zo goed bezig was met afvallen en je kent jezelf onderhand wel een beetje…. Zodra er een gebakje in de buurt komt, verander je van een healthfreak naar een suikerbeest. Hoe overleef je nu zo’n verjaardagsfeest? Ik geef je vijf tips!

Ten eerste: door te genieten.

Oké, dus ik mag dat suikerbeest in mij loslaten?
Nou, nee, niet perse. Maar dit toont wel direct aan dat je genieten samen koppelt met eten. En dat is precies waar je eigenlijk verandering in zou moeten brengen. Het genieten op een verjaardagsfeest doe je door te praten met mensen die je lief hebt, door te lachen met je naasten en niet door zoveel mogelijk blokjes kaas in je mond te stoppen. Focus je aandacht op de jarige en de familie en/of vrienden die aanwezig zijn!

 

Ten tweede: door afspraken met jezelf te maken.

Spreek van tevoren met jezelf af of je een gebakje gaat nemen of niet. En als je dat gebakje dan neemt, dat je het daarbij houdt. Als iemand jou een gebakje geeft, is dat geen vrijbrief om de hele chipschaal, het kaasplankje en de borrelnootjes naar binnen te kunnen schuiven.

 

Ten derde: maak de juiste keuze.

Oké, je hebt de afspraak met jezelf gemaakt dat je 1 ding mag eten wat je lekker vindt. Denk dan ook aan de consequentie van je keuze. De consequentie is dat het afvallen wat langzamer gaat. Accepteer je die consequentie? Prima! Dan hoef je je naderhand ook niet schuldig te voelen. Maar denk je vooraf al dat je dat niet leuk gaat vinden? Bedenk dan nog eens goed of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Maak ook de juiste keuze over WAT je kiest op de verjaardag: kies iets uit wat je ECHT ECHT ECHT lekker vindt.

 

Ten vierde: eet niet om een ander een plezier te doen.

– Ja maar ik heb dit speciaal voor jou gekocht!
– Ach joh, dat afvallen heb je toch helemaal niet nodig?
– Je bent nu wel genoeg afgevallen!
Herken je deze uitspraken? En geef je na zo’n uitspraak toch toe aan die appeltaart die Tante Truus zo triomfantelijk voor je neus houdt? Zonde! Niet meer doen! Bedenk dat je in zo’n situatie ‘nee’ tegen jezelf zegt en ‘ja’ tegen iemand anders. Waarschijnlijk is Tante Truus, nadat jij de eerste hap van die appeltaart hebt genomen (die ook nog eens uit de vriezer komt, bah!), het allang weer vergeten en jij zit er de hele dag nog mee.

 

Ten vijfde: compenseer.

Ik ben geen fan van compenseren, maar als je dan toch teveel hebt gegeten: probeer dan de volgende dag even te minderen. Neem als tussendoortje bijvoorbeeld enkel groente zoals komkommer en tomaat. Blijf wel de hele dag eten en skip geen maaltijden!

Vertel me vooral: wat voor situaties kom jij tegen op een verjaardag die je moeilijk vindt?
Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.