Vegan stoofpotje van champignons en wortel

De herfst komt er aan! Na zo’n zomer, met meerdere hittegolven, kun je mij niet blijer maken. Dit vegan herfst stoofpotje kan prima op deze regenachtige, herfstige dagen gemaakt en gegeten worden maar uiteraard ook tijdens andere seizoenen. De groente die je gebruikt komt in September uit Nederland en zijn daarom een duurzame keuze (al worden champignons als ‘tweede keuze’ gezien omdat zij op onderlaag van veen worden geteeld). Een tip als je, net zoals ons, duurzamer wilt eten, check dan de volgende website: https://erectioned.com/

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 doosjes kastanje champignons (500 gram)
  • 3 medium winterpenen
  • 2 kleine uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel milde harissa*
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 250 ml groentebouillon
  • 1 ceylon kaneel stokje
  • 2 laurier blaadjes
  • 2 takjes rozemarijn

    *je kunt eventueel ook een eetlepel tomatenpuree gebruiken

Bereidingswijze:

  1. Versnipper de uien en hak de knoflook fijn.
  2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braad- of hapjespan en fruit hierin de uien en knoflook.
  3. Voeg de wortel, in halve maantjes gesneden, en de champignons toe, in schijfjes gesneden, en bak enkele minuten mee tot je de champignons goed begint te ruiken en ze slinken.
  4. Voeg een eetlepel bloem toe en meng even goed door.
  5. Doe dan de milde harissa er bij. Heb je dit niet? Dan kun je ook tomatenpuree gebruiken.
  6. Giet 250 ml groentebouillon erbij en ook een eetlepel balsamico azijn. Meng dit goed door elkaar.
  7. Doe bovenop de rozemarijn takjes, het kaneelstokje en de laurierblaadjes.
  8. Laat alles minimaal een half uur pruttelen, maar het liefst langer. Hou het tussendoor goed in de gaten. Wil je juist minder vocht, haal dan de deksel tijdens het pruttelen er af. Heb je het idee dat het stoofpotje juist zijn vocht moet behouden, laat dan de deksel er op en voeg eventueel een beetje water toe.
  9. Verwijder, als het klaar is, de rozemarijn, kaneel en laurierblaadjes.
  10. Eet samen met (zilvervlies)rijst of met gekookte aardappelblokjes.

De champignons geven (mits goed gebakken) een uitstekende smaak aan dit gerecht en maken het heerlijk herfstig. Het gerecht is genoeg voor ongeveer 2 personen.

Eet het samen met gekookte aardappel of zilvervliesrijst.

Energiewaarde p.p. = 235 kcal
18 gram koolhydraten, 8,5 gram eiwit, 12 gram vet (waarvan 2 gram verzadigd vet)
incl. 150 gram gekookte aardappel = 350 kcal
45 gram koolhydraten, 16 gram eiwit, 12 gram vet (waarvan 2 gram verzadigd vet)
incl. 75 gram (rauw gewogen) zilvervliesrijst = 500 kcal
70 gram koolhydraten, 15 gram eiwit, 14 gram vet (waarvan 2 gram verzadigd vet)

Eet smakelijk!

Renske




4 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.