Kikkererwtenburger, de ideale vleesvervanger

Mijn vriend en ik zijn flexitariër (waarschijnlijk jij ook zonder het te weten ;)). Dat wil zeggen dat je 1 of meerdere dagen in de week geen vlees eet. In ons geval eten wij om de dag vlees. Soms is ons avondeten dan ook wat ‘saaier’ dan andere dagen. Zo was gister de boerenkoolstamppot net niet helemaal af zonder rookworst. Een vegetarische vleesvervanger is dan een uitkomst! En deze hoeft helemaal niet duur te zijn als je deze zelf maakt met kikkererwten!

De kikkererwt is een peulvrucht. Je kunt ze gedroogd of gekookt (in blik of pot) kopen. Voor de gedroogde variant moet je wat meer moeite doen om deze te kunnen bereiden. Deze week je eerst een nacht in ruim koud water en kook ze vervolgens volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Hoe ouder de kikkererwten zijn, hoe langer ze nodig hebben. Hoewel de gedroogde variant wat gezonder is om te gebruiken, moet ik eerlijk zeggen dat ik voor deze burgers een pot of blik gebruik vanwege de snelle bereiding.

Door de samenstelling van de kikkererwt is het een volwaardige vleesvervanger. Er zitten namelijk B-vitamines in, ijzer en veel eiwitten, koolhydraten en vezels. Laat die bewerkte vegetarische burgers in de supermarkt dus maar liggen en koop voor slechts 50 cent een potje gekookte kikkererwten!

12572969_571284026359462_5316736671038069414_n

Ingrediënten voor 4 burgers:

 • Een blik kikkererwten (200-250 gram)
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 50 gram gemalen havermout of oud brood
 • 1 ei
 • 2 eetlepels Italiaanse kruiden
 • Zout en peper


Bereidingswijze:

 1. Snij de ui en knoflook in stukjes en fruit ze in een koekenpan met beetje olie.
 2. Mix alle ingredienten, inclusief de gefruite uitjes en knoflook, in een keukenmachine tot een mengsel.
 3. Maak van het mengsel vier ballen en sla ze plat in de vorm van een hamburger. Mocht het nog heel erg nat zijn, kun je wat extra havermout of brood toevoegen.
 4. Je kunt de burgers direct bakken in een koekenpan of invriezen. Dat laatste vind ik het handigst. Stukjes bakpapier tussen de burgers en bewaren in een vrieszakje. Als je er eentje wilt eten, kun je ze direct vanuit de vriezen opbakken.

 

Dit recept is een basis recept. Je kunt naar hartelust variëren. Doe er bijvoorbeeld wat extra groente doorheen, een bosuitje, wat andere kruiden.

 

Eetse!

 

Renske

 
Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.