Kruidkoek – suikervrij en vetarm!

Als je mij langer volgt, heb je wellicht weleens de video gezien waarin ik uitleg waarom je beter de combinatie koolhydraten en vetten kunt vermijden. (Klik hier als je deze video nog niet hebt gezien!) Daarom is deze kruidkoek een ideaal tussendoortje want 1 plakje bevat slechts 1 gram vet! Dat klinkt toch eigenlijk te mooi om waar te zijn? En natuurlijk weer geraffineerd suikervrij!

Ingrediënten voor ongeveer 12 porties:

  • 300 gram volkoren meel
  • 200 ml melk
  • 200 gram rozijnen
  • 75 gram yoghurt
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 ei
  • 1 flinke eetlepel appelstroop
  • 1,5 eetlepel koekkruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Meng in een kom de meel, de bakpoeder, de kruiden en het zout.
  3. Voeg dan het ei toe en de appelstroop en spatel goed door.
  4. Voeg scheutje voor scheutje de melk en yoghurt toe tot een glad beslag.
  5. Spatel vervolgens de rozijnen er door.
  6. Schep het beslag in een ingevette (of siliconen) cakevorm en zet voor ongeveer 60 minuten in de oven.
  7. Controleer of de kruidkoek gaar is door middel van een prikker.

Per plakje bevat deze kruidkoek 150 kcal, 30 gram koolhydraten, 4 gram eiwit, 1 gram vet, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Ik zeg het best vaak, maar hier komt hij nog een keer ;): ideaal om mee te nemen naar je werk of school! Ook kun je losse plakjes invriezen (met bijvoorbeeld bakpapier ertussen) om iedere ochtend een plakje mee te kunnen nemen. Een origineel recept van kruidkoek bevat ook nog ongeveer 250 gram bruine basterdsuiker. Ik heb er voor gekozen dat compleet weg te laten. De kruidkoek is daarom niet zoet en een eersteklas zoetekauw zal dat wel missen. Echter, hoe minder suiker je gaat eten, hoe minder je het nodig vindt in bijvoorbeeld je gebak of tussendoortjes! Probeer het eens en je zult na verloop van tijd merken dat je dingen al snel te zoet gaat vinden!

Estse!

Renske

Kruidkoek




3 Reacties

Hoi, ziet er heerlijk uit, maar zou je hem ook met bijv amandelmeel, kokosmeel oid kunnen maken?

Antwoord

Hoi Ilona,
Amandelmeel is denk ik een prima vervanger. Kokosmeel is erg droog, neemt heel veel vocht op en is denk ik daarom niet in die verhoudingen geschikt om te gebruiken. Misschien de hoeveelheid meel verlagen en de hoeveelheid melk verhogen? Maar dat zal wel even uitproberen zijn! Succes!

Antwoord

Wat voor yoghurt gebruik je hiervoor?

Antwoord
Laat een reactie achter aan Ilona Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.