Maak je eigen tomatenketchup!

Tomatenketchup maken kun je heel makkelijk zelf! Ik laat je zien hoe in deze video. Wist je dat de voorloper van ketchup een tafelsaus was, gemaakt van ingelegde vis en kruiden? Deze saus werd koe-chiap genoemd. Rond 1800 kwam een recept van een (een zeer zoute) tomatenvariant op deze saus en sinds 1960 is er weinig meer veranderd aan de receptuur van de tegenwoordige ketchup.

Wist je trouwens dat, door tomaten te koken, het lichaam veel beter de lycopeen welke in tomaten zit kan opnemen? Zodoende kan goed gemaakte tomatensoep, tomatensaus, tomatenketchup en tomatenpuree meer gezondheidsvoordelen hebben dan rauwe tomaten.

Met dat in ons achterhoofd wordt deze tomatenketchup nog lekkerder dan dat hij al is. Als je ketchup zelf maakt, zorg je er voor dat er veel minder suiker en zout in zit dan in reguliere ketchup en dat de lekkere smaak echt verviervoudigd! Per eetlepel bevat deze ketchup 7 kcal en slechts een halve gram suiker. Ketchup uit de supermarkt bevat over het algemeen het dubbele aan kcal en 8 keer zoveel aan suiker.

Voor ongeveer 750 – 1000 ml ketchup heb je nodig:
– 1250 gram tomaten
– ½ rode paprika of een kleine punt paprika
– 1 gesnipperde ui
– 1 klein teentje knoflook
– 1 theelepel geraspte gember
– 50 ml azijn
– 35 gram suiker
– ½ theelepel korianderzaad
– mespuntje cayennepeper
– 1 theelepel nootmuskaat
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1 kruidnagel
– Eventueel beetje zout en peper

Ook heb je nodig:
– Schone glazen potten of flesjes met schroefdeksel
– Een pan
– Een staafmixer of blender
– Een trechter

Bewaaradvies:
Als je de ketchup vacuüm bewaard in schone glazen potten of flesjes, kun je deze een jaar bewaren. Geopende potten of flesjes met ketchup bewaar je het beste in de koelkast en is beperkt houdbaar. Ik zou dan de ketchup binnen een paar dagen opmaken.

Dit recept komt uit het boek Home Made van Yvette van Boven. Een echte aanrader!
Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.