Als mijn vriend jarig is, wilt hij altijd zelf een taart maken. Er komt dan een pakje Koopmans in huis voor kwarktaart. Je kent ze wel: er zitten twee zakjes in en je hoeft eigenlijk alleen maar boter en kwark toe te voegen. Daar zit niet veel ‘zelfgemaakt’ bij! Voor Moederdag wilde ik een verantwoorde kwarktaart maken en ik ben de keuken in gedoken om weer lekker te experimenten. Dat gaf deze mango-kwarktaart als resultaat! Met 175 kcal per stukje en pure ingrediënten een veel betere keuze dan een pakjes-kwarktaart…! Mijn vriend gaf de taart zelfs een 8. Wel met de opmerking erbij: ‘Voor een gezonde taart zonder suiker.’ ;).
Ingrediënten voor een springvorm van 24 cm / 15 stuks:
- 500 gram kwark
- 200 gram griekse yoghurt
- 12 gelatine blaadjes
- 5 eetlepels water of sinaasappelsap
- 250 gram gepureerde mango (echt lekkere zoete! Je kunt bijvoorbeeld ook aardbeien gebruiken, als het fruit maar goed rijp en zoet is)
- 1 zakje vanille suiker
Voor de bodem:
- 200 gram volkoren koekjes (ik heb volkoren biscuit gebruikt)
- 100 gram ongezouten roomboter
- 3 eetlepels water
Bereidingswijze:
- Leg de gelatine blaadjes in een kom met water en laat ongeveer 5 minuten weken.
- Verkruimel ondertussen de koekjes en verwarm de roomboter in een pannetje.
- Meng de verkruimelde koekjes met de gesmolten boter en 3 eetlepels water.
- Vet de springvorm heel licht in, schep het koekjesmengsel in de vorm en druk goed aan met een lepel.
- Knijp de gelatine blaadjes goed uit en verwarm al roerend in een pannetje met 5 eetlepels water of sinaasappelsap (laat het niet koken!)
- Laat het gelatine mengsel afkoelen en meng alle overige ingrediënten in een kom.
- Voeg daarna pas het gelatine mengsel toe en giet alles in de springvorm.
- Laat vervolgens minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
Een stukje van deze kwarktaart is goed voor 175 kcal en geeft 13 gram koolhydraten, 10 gram vet waarvan 6 gram verzadigd vet en 7 gram eiwit. Over het algemeen geeft een stukje ‘reguliere’ kwarktaart 250 kcal, 25 gram koolhydraten, 14 gram vet waarvan 9 gram verzadigd vet en 6,5 gram eiwit.
Je kunt natuurlijk experimenteren met fruitsmaken. Aardbei is ook een hele goede! Of framboos, kersen…noem maar op! Wat lijkt jou een lekkere smaak voor een kwarktaart?
Eetse! Renske