Ongezoete jam maken van diepvriesfruit

Voor de lekkerste aardbeien zijn we een paar weekjes te laat. Toch wil ik ook in de niet-oogstmaanden mijn eigen beleg maken en dat kan onder andere door het gebruiken van diepvriesfruit! Dit kan fruit zijn wat je vorig jaar teveel had of je kunt dit kopen in de supermarkt (wel minder lekker!). Voor het maken van je eigen jam of confituur heb je een kilo diepvriesfruit nodig en een zakje geleipoeder van Van Gilse (in de supermarkt te verkijgen) of een ander geleermiddel naar keuze.

De bereidingswijze van deze jam geldt natuurlijk ook voor straks in de zomer als het zomerfruit je om de oren vliegt. Je gebruikt dan simpelweg vers fruit in plaats van diepvriesfruit. Ik gebruik in deze video aardbeien, maar dit kunnen natuurlijk ook frambozen zijn of ander fruit.

De potten jam zijn, omdat er geen geraffineerde suikers inzitten, minder lang houdbaar namelijk 3 tot 6 maanden indien de potten vacuüm zijn getrokken. Indien geopend zijn de potten een paar dagen houdbaar in de koelkast.
3 Reacties

[…] vind het altijd erg leuk om eigen beleg voor mijn zoontje te maken. Zo liet ik je zien hoe ik een suikervrije aardbeienjam maakte, rozenbottelspread en andere belegsoorten. Vandaag laat ik je een groentespread zien, […]

Antwoord

Dag Renske
Bedankt voor het recept.
Heb je ook een recept van jam zonder suiker? Want in geleipoeder zit ook suiker.
Kun je in plaats daarvan appels gebruiken?
Groetjes Saskia

Antwoord

Hoi Saskia
In deze geleipoeder zit een kleine hoeveelheid fructose. Per pot jam van 300 ml zou je 2,5 gram fructose binnenkrijgen en per portie 0,08 gram. Dat is echt heel erg weinig. Als je appels toevoegt, voeg je veel meer fructose toe omdat je dan veel meer nodig hebt om dezelfde hoeveelheid pectine toe te kunnen voegen. Dus dan is denk ik je wens weg om minder suiker te eten.Ik heb ook weleens gehoord van Marmello maar ik weet daar de ingrediënten niet precies van.
Vriendelijke groetjes,
Renske

Antwoord
Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.