Als je mij kent, dan weet je dat ik hou van baktradities. Zo bak ik met Sinterklaas graag taai taai poppen en speculaas met oude koekplanken, suikerbeestjes en marsepein figuren met oude marsepeinen mallen. Maar Sinterklaas is natuurlijk niet het enige feest met zoete lekkernijen met een geschiedenis. Kerstmis is ook zo’n feest waar heel veel tradities bij komen kijken. Vorig jaar maakte ik een mooie kerstvideo over een snelle Christmas Pudding. Welke tussen haakjes echt een aanrader is om te maken!
Dit jaar had ik geen tijd om een special op te nemen. Met een (lieve maar drukke) peuter van 2 en een dikke buik vanwege de zwangerschap, had ik hier geen puf voor. Maar toch wil ik jullie een traditioneel recept geven welke veel wordt gegeten met Kerst. Eentje welke ik heb overgenomen uit Amerika en heb vertaalt in het Nederlands. Op vele Nederlandse foodblogs vond ik verschillende recepten voor deze gemberkoek mannetjes (ofwel: gingerbread men!). Maar de ingrediënten waren echt ver-Nederlandst (als dat een correct woord is ;)) of kwamen totaal niet overeen met de gingerbread men uit Amerika. Dit recept is daar een uitzondering op.
Oh ja, je zult vast een ingredient er tussen zien staan die je niet 1,2,3 herkent. Dit is rietsuikermelasse (of molasse in Amerika). Je kunt dit vinden in een ecologische winkel voor niet al te duur of bij een winkel zoals Holland & Barett (voorheen: de Tuinen). Rietsuikermelasse is een bijproduct van de productie van suiker uit rietsuiker of bietsuiker. In Nederland gebruiken wij het vooral in drop of in veevoer (melasse van bietsuiker). In Amerika gebruiken ze echter veelvuldig als bakproduct. De meeste melasse bevat nog ongeveer zo’n 50% suiker en de rest bestaat uit water, B-vitamines en verschillende mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Er zitten dus ook enkele gezondheidsvoordelen aan. Let wel op: er zijn meerdere soorten rietsuikermelasse verkrijgbaar. Dit heeft te maken met het kookproces. Je hebt lichte, donkere en blackstrap. De lichte variant gebruik je in baksels. De blackstrap variant wordt het meest verkocht, deze schijnt het gezondst te zijn, maar moet je absoluut niet gebruiken in je baksel want deze heeft en geeft een bittere smaak. Maak deze fout echt niet: ik heb het namelijk wel gedaan en het was echt heel erg vies ;).
Ingrediënten (40-45 stuks):
- 420 gram bloem
- 2,5 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel gemalen nootmuskaat
- ¼ theelepel kruidnagel
- ¼ theelepel zout
- 115 gram ongezouten roomboter
- 150 gram lichte basterdsuiker
- 1 groot ei
- 245 gram rietsuikermelasse
- 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
Bereidingswijze:
- In een mengkom, meng de bloem, kruiden, baking soda en zout.
- Meng met de keukenmachine (kitchenaid of mixer) de boter en de basterdsuiker op medium snelheid tot het licht en luchtig is voor ongeveer 2 minuten.
- Voeg de ei toe en meng het tot het ei is opgenomen. Voeg dan de melasse toe en het sinaasappelschil en meng op medium snelheid voor ongeveer 2 minuten.
- Voeg op lage snelheid de droge ingredienten toe en meng tot het helemaal is opgenomen voor ongeveer 2 minuten. Het deeg zal erg stijf en plakkerig zijn.
- Doe al het deeg op licht bebloemde bakpapier en rol het plat tot ongeveer 2,5 cm dikte. Bedek het met huishoudfolie en doe het in de koelkast voor minimaal 1 uur, maar liefst langer. Je kunt het lang bewaren en de smaken komen beter naar voren als je het langer laat liggen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snij het deeg in vieren op een bebloemde ondergrond en rol het tot 0,5 cm.
- Met een koekjesuitsteker steek je de koekjes uit en leg je op de bakplaat met minimaal 1,5 cm ruimte tussen de koekjes.
- Bak de koekjes voor ongeveer 10 minuten, na 5 minuten draai je de bakplaat om. De randen moeten goudbruin zijn.
Ik zelf heb 1/4 van het deeg gebruikt voor 12 koekjes en de rest in de vriezer gedaan. Het is namelijk erg veel om in 1 keer te maken. In de vriezer kun je het makkelijk na een week, twee, drie of zelfs vier nog gebruiken.
Je kunt ze natuurlijk ook nog versieren met royal icing, gesmolten chocolade en bijvoorbeeld geraspte kokos etc. Dat maakt het extra feestelijk. Wil je ze in de boom hangen? Steek dan voor het bakken nog een rondje uit zodat je er makkelijk een touwtje of hangertje aan kunt doen. Heel veel bakplezier!
Eetse!
Renske