REVIEW: Sultana Spelt, Quinoa & Dadel

Sultana is voor mij een beetje jeugdsentiment. Deze pakjes met koekjes zaten weleens in mijn tas naar school (al hadden wij vaker Liga’s mee, de concurrent ;)). Tegenwoordig heb ik nooit meer zulke pakjes koek in mijn tas dus ik was niet echt op de hoogte van de verschillende smaken van Sultana. Toevallig kreeg ik dit pak in een boodschappenpakket van een supermarkt en ik vond dit wel een mooie gelegenheid om een review te schrijven.

Sultana

De smaak van deze Sultana koekjes zijn: spelt, quinoa & dadel. Dit zijn drie ‘gezonde’ ingrediënten waardoor we waarschijnlijk sneller zullen denken dat dit koekje een gezond koekje is. Of dat zo is? Daar hebben we meer informatie voor nodig dan wat er op de voorkant vermeld staat. Ook de aren die zijn afgebeeld doet ons het vermoeden geven dat het een volkoren product is. Ook de voedingsclaims: ‘rijk aan vezels, 30% minder suiker, vol natuurlijke ingrediënten’ doen ons de indruk geven dat het een zeer verantwoord tussendoortje is.

Oké, dus we moeten nooit van de voorkant uitgaan. Waar moeten we dan naar kijken? Draai een product altijd om om naar de voedingswaarde in combinatie met de ingrediënten te kijken. Dan pas kun je weten of een product een verantwoorde keuze is of niet. Hoe ziet de achterkant van dit product er uit?

ingredienten sultana

De ingrediënten zijn als volgt: tarwebloem, spelt 14%, suiker, dadel stukjes 7,5%, plantaardige olie (zonnebloem, raapzaad), rozijnen 5%, tarwezemelen, havervezels, maltodextrine, rode quinoa 1,5%, teff, havervlokken, gedroogde glucose siroop, weipoeder, tarwegluten, rijsmiddelen (natrium- en ammoniumcarbonaten, difosfaten), tarwekiemen, aardappelvlokken, zout, natuurlijk aroma, rijstebloem, voedingsvezels, magere melkpoeder, dextrose, emulgator (sojalecithine), room, antiklontermiddel (calciumfosfaten).

Amen. Wat een lijst. Ik ga ze niet allemaal behandelen maar wat als eerste opvalt is: tarwebloem. Dit is het hoofdingredient. De spelt komt slechts daarna (14%) en slechts 1,5% quinoa. Er zitten ook veel ingrediënten in die helemaal niet verkeerd zijn in een koekje: tarwezemelen, havervezels, teff, havervlokken, tarwegluten, tarwekiemen. Maar er zitten ook veel ingrediënten in met veel snelle suikers: suiker, dadel stukjes, rozijnen, maltodextrine, gedroogde glucose siroop, dextrose. 

Hoe zit het met de voedingswaarde?

voedingswaarde sultana

Aan de voedingswaarde kun je zien of het nu echt zo slecht is als er op een ingrediënten lijst ‘suiker’ staat. Want ‘suiker’ als ingrediënt hoeft helemaal niet zo vreselijk te zijn. Als je per koekje maar 0,5 gram suiker binnenkrijgt, ga ik daar niet direct van stuiteren. Maar krijg je per koekje als voorbeeld 10 gram suiker binnen: dan wel! Het is daarom altijd belangrijk om de ingrediënten lijst te bekijken samen met de voedingswaarde tabel.

Per koekje krijg je 57 kcal binnen, helemaal niet zo slecht voor een koekje. En als we dan naar de koolhydraten gaan kijken, zien we dat je 10 gram koolhydraten binnenkrijgt waarvan 2,9 gram suikers. Het overgrote deel van de koolhydraten zijn dus wel meervoudige koolhydraten en geen snelle koolhydraten (suikers). 2,9 gram suiker is ongeveer 1 klein suikerklontje. Het ‘probleem’ met Sultana koekjes zijn dat ik weinig mensen ken die slechts 1 Sultana koekje eten. Als we het meenemen als tussendoortje eten we vaak een heel pakje en daar zitten 3 koekjes in. Dat betekent dat je dus al gauw bijna 9 gram suiker binnenkrijgt. Behoorlijk wat.

sultana

Zoals ik net al schreef zijn de koekjes per 3 stuks verpakt. Als je zo’n pakje onderweg meeneemt is het ontzettend onhandig om slechts 1 koekje te eten en de rest in je tas terug te stoppen. De verpakking ziet er verder wel leuk uit.

Schermafbeelding 2017-07-01 om 11.51.26

En hoe smaakt het? De smaak is verder prima. Zoet. Echt Sultana. Persoonlijk proef ik geen spelt of quinoa  of dadel. Maar met de percentages die er in zitten is dat ook niet zo gek. Hij is iets droger dan de gewone Sultana maar niet storend. Toen ik een koekje aan mijn man gaf en vroeg wat hij er van vond, zei hij: ‘Gewoon Sultana, toch?’

Zou ik het nog een keer kopen? Nee, ik vind het geen verantwoord tussendoortje. Maar als je het lekker vindt, kun je best af en toe zo’n koekje nemen. Maar neem het dan omdat je het lekker vind, niet omdat het de meest verantwoorde keuze is. Bovendien vind ik het aantal van 3 stuks in 1 pakje gewoon erg onpraktisch.

Zou ik het adviseren? Neuh, niet echt. Ik vind het niet bijzonder.

Heb jij een favoriete Sultana smaak?




Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.