’s Avonds koolhydraten eten als je probeert af te vallen?

Laat op de dag koolhydraten eten: hoe slecht is dat voor je?

Er bestaan genoeg mythes over afvallen. Wat wel en niet gezond is, welke oefeningen je het best kunt doen en ga zo maar door. Maar vooral over koolhydraten bestaan er eindeloze do’s and dont’s. Zo zou het beter zijn om na 3 uur ’s middags helemaal geen koolhydraten meer tot je te nemen. Dus niet in de vorm van een snack, maar ook niet in je avondeten. Echter, helpt dit je daadwerkelijk als je probeert af te vallen? Helaas, er bestaat geen magische regel die je duidelijk vertelt wanneer koolhydraten slecht zijn en wanneer het oké is om ze te eten. Maar je kunt wél een tikkeltje slimmer omgaan met je koolhydraatconsumptie. Hoe? Dat lees je hier!

 

Welke koolhydraten?

Bedenk ten eerste dat ‘koolhydraten’ een vrij breed begrip is. Ze zitten niet alleen in brood en pasta, maar net zo goed in fruit, groenten, bonen en noten. De ‘slechte’ koolhydraten zijn de snelle, geraffineerde koolhydraten. Deze koolhydraten verteert je lichaam razendsnel, waardoor de suikers van deze producten ook snel in je bloedbaan worden opgenomen. Complexe koolhydraten daarentegen kun je vinden in havermout, quinoa en zoete aardappel. Deze voedingsmiddelen zitten vaak vol vezels, wat het verteringsproces vertraagt. Resultaat: je hebt een langdurig vol gevoel, waardoor je uiteindelijk minder eet. Het eten van complexe koolhydraten kan je dus wel degelijk helpen als je bijvoorbeeld 10 kilo af wilt vallen. Eet ze wel met mate als je snel af wilt vallen. Beperk het gebruik bijvoorbeeld tot 1 maaltijd per dag.

suiker

De Mythe van de Koolhydraten

Nu wordt er vaak beweerd dat hoe meer koolhydraten je eet aan het einde van de dag, hoe minder tijd je lichaam heeft om deze te verteren. Dit betekent dat de koolhydraten in vet veranderen zodra je gaat slapen. Wat is hiervan waar? Koolhydraten worden omgezet in glucose voor energie. Een deel daarvan wordt opgeslagen in je lever en spieren als glycogeen. Met andere woorden: overtollige glucose, suiker dat je lichaam niet in staat is om meteen te gebruiken of om te zetten in glycogeen, kan inderdaad worden opgeslagen als vet. Maar dit is nog geen probleem dat direct te maken heeft met het eten van koolhydraten. Het heeft te maken met te veel van iets eten. Te veel eten betekent ook meer calorieën tot je nemen. En extra calorieën kunnen worden omgezet in vet.

 

Niet wanneer, maar wat

Belangrijk om na te gaan is dus niet wanneer je bepaalde dingen eet, maar vooral: wat eet je? En hoeveel? Het gaat er niet om dat je na drie uur ’s middags geen snelle koolhydraten meer tot je neemt, het gaat er om dat je die snelle koolhydraten helemaal niet tot je neemt. Bovendien zal het ook niet helpen koolhydraten te schrappen in de avond als dat wat je wél eet nog steeds enorme porties zijn. Als je geen vullend ontbijt of stevige lunch eet, ben je vaak nog steeds geneigd meer te eten dan nodig tijdens het avondeten.

 

Wat is een goede leidraad? Vermijd snelle, geraffineerde koolhydraten en vervang deze voor complexe koolhydraten. Zorg voor een vullend gezond ontbijt en een goede lunch. En last but not least: eet gebalanceerde, gemiddelde porties. Wat je dus ook besluit te eten: eet met mate.

Ben jij op zoek naar heerlijke recepten die je helpen bij het afvallen? Klik dan hier!

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR ANITA MULDERIJ – VOEDINGSDESKUNDIGE




Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.