Traditioneel Paasgebak, de Simnel Cake

Het is Pasen! Daarom vandaag een mooi, oud recept voor een traditionele fruitcake die vooral in Engeland met Pasen wordt gegeten, namelijk: de simnel cake. Deze cake met marsepein en gedroogd fruit hoorde oorspronkelijk bij de Mothering Day, niet te verwarren met moederdag. Mothering Day is een Christelijke feestdag, het is de zondag waarin je je ‘moeder’kerk bezoekt, de kerk waar je in gedoopt bent. Het is de zondag 3 weken voordat Pasen valt.

Op Mothering Day werd een simnel cake meegegeven aan de dienstmeiden die op deze dag in de 17e eeuw hun moeders mochten bezoeken om te kijken of het allemaal goed ging met de familie. Het was een tijd van het jaar waarin er nog niet veel te oogsten was, dus deze energierijke cake was zeer gewenst. Tegenwoordig wordt de cake dus vooral met Pasen gegeten, dit is waarschijnlijk pas vanaf 1900.

Hoewel ik op dit kanaal natuurlijk vaak ga voor de gezonde recepten, vind ik het met feestdagen leuk om iets speciaals te maken, vandaar een keer een ongezond recept!

De fruitcake is zeer rijk gevuld.

Voor een simnel cake heb je nodig:

  • 175 gram lichte basterdsuiker
  • 175 gram roomboter
  • 85 gram gekonfijte sinaasappelschil en als je dat niet hebt kun je ook sukade gebruiken (zelf gekonfijte sinaasappelschil maken?)
  • 85 gram geglaceerde kersen
  • Een mix van 450 gram krenten, rozijnen en sultana-rozijnen
  • 225 gram bloem
  • 3 eieren voor in het beslag en 1 voor het bestrijken van de cake
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 450 gram marsepein (zelf marsepein maken?)

BELANGRIJK: De cake in de video is wat te donker uit de vorm gekomen. Dit komt doordat de fruitcake lang in de oven moet staan en de vorm die ik gebruikte hier eigenlijk net te dun voor was. Dit is te voorkomen door een goede kwaliteit bakvorm te gebruiken met dikkere randen of om extra bescherming toe te voegen door een extra laag bakpapier aan de randen.

Bereidingswijze:


 

Eetse!
Renske


Dit vind je misschien ook leuk:



Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.