Verloren dagen – iedere seconde is een nieuwe kans!

Om maar met de deur in huis te vallen: ik heb een haat-liefde verhouding met eten. Onlangs zei een client tegen mij: ‘ach, voor jou is afvallen toch makkelijk?’. Meestal vertel ik bij een kennismakingsgesprek mijn eetverleden als ik denk dat het een schaamte gevoel bij diegene kan wegnemen. Dat het voor mij makkelijk is, is alles behalve waar. Zonder in al te veel details te verdwalen: na mijn twaalfde heb ik een behoorlijk verstoord eet- en denkpatroon ontwikkelt. Het moeilijke aan de strijd met (verkeerd) eten is, dat het een privé kwestie is. Je laat zelden iemand je gevecht aanschouwen. Het is een eenzaam, maar zeer echt, gevecht waar soms veel agressie maar ook veel verdriet bij komt kijken.

Zo gaf ik mijn dagen altijd een cijfer. En dat cijfer was niet gebaseerd op mijn prestaties van die dag, mijn geluksmomentjes of momenten met vrienden of familie. Dat cijfer was puur gebaseerd op of ik goed eten of fout eten (in mijn hoofd dan ;)) had gegeten. En het is natuurlijk zeer giftig voor je brein en je zelfvertrouwen op de lange termijn als je je geluk van die dag laat afhangen van een croissantje of een volkoren broodje. Maar dit zorgde er wel voor dat ik goede dagen had of ‘verloren dagen’. En de gedachte die ik kreeg op een verloren dag herkennen we misschien allemaal wel: ‘Het is nu toch al verpest!’

Zo kon een heel klein dropje om 10.00 uur ‘s ochtends zorgen voor een mega dikke vette eetbui om 15.00 ‘s middags. Het was immers toch al een verloren dag! Maar echt, dit is de grootste onzin!

the mind is everything
The mind is everything – what you think, you become.

Iedere seconde is een nieuwe kans!

Echt, iedere seconde van iedere minuut van ieder uur is een nieuwe kans. Een hele dag is nooit verpest wanneer je 1 seconde een fout maakt. Die ene seconde had je misschien beter kunnen besteden, maar HOPPA daar is weer een nieuwe seconde om je een nieuwe kans te geven! Je kunt IEDER moment opnieuw beginnen. Je hoeft niet te wachten tot de dag voorbij is. Je kunt op ieder moment van iedere dag bepalen dat het een succesvol moment gaat worden.

Wanneer je dit gaat beseffen, zullen eetbuien ‘omdat de dag toch al verpest is’ sneller uitblijven. Leer van je fouten, maar blijf er niet in hangen. Wanneer je teveel in je fouten blijft hangen, zullen deze fouten je opnieuw dezelfde fouten laten maken. En dat is toch zonde van je energie? Als je een ongezond ontbijt heb gegeten, kun je prima een gezonde lunch en diner eten. Als je vanmiddag een gebakje op de visite hebt gegeten, kun je prima straks alleen een glas water met een stuk fruit nemen in de avond.

Zoals de quote hierboven ook zegt: the mind is everything. What you think, you become. Gedachtes zijn zo sterk. Ze kunnen jou hele gemoedstoestand in een seconde veranderen. Wanneer jij denkt dat je dag helemaal verpest is, door dat gebakje wat je eigenlijk niet wilde maar toch hebt gegeten, dan IS dat voor jou ook zo. Maar als je dieper gaat nadenken hierover en je bewust wordt van je gedachte, besef je dat het helemaal niet waar is.

Een dag is nooit verloren, wanneer je 1 seconde van de 86400 seconden van een dag (ja echt, reken maar uit ;)) een foutje maakt. Je hebt dan nog 86399 seconden om juiste beslissingen te nemen. 

Leefse!

Renske

 
Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.