Volkoren appeltaart met havermout en abrikozenjam

Sneeuwt het bij jullie ook zo buiten? Wat is er dan lekkerder dan een winterwandeling deze zondag door de sneeuw en een warm stukje appeltaart bij thuiskomst? De meeste appeltaarten bevatten veel suiker en zijn niet volkoren. Voor een keer natuurlijk helemaal niet erg, maar ben je aan het afvallen of aan het letten op je gezondheid? Dan is dit volkoren appeltaartje (die echt lekker is, hoor!) wellicht een optie.

Ingrediënten voor een klein appeltaartje (springvorm 18cm) voor 8 stukjes:

  • 1 grote goudreinet of 2 kleine
  • Handje rozijnen
  • Handje walnoten of hazelnoten
  • Kaneel
  • Scheutje citroensap

    Deeg:

  • 100 gram volkoren meel
  • 25 gram havermout
  • 60 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 40 gram abrikozenjam (je kunt kiezen voor halvajam, gewone jam of suikervrije jam, ik heb gekozen voor halvajam)
  • 1 eetlepel olie (bijvoorbeeld walnotenolie of olijfolie)
  • Snufje zout
  • Eigeel van 1 ei

Bereidingswijze:

  1. Snij de appel in kleine blokjes en meng samen met de rozijnen, noten, kaneel en citroensap.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Snij de roomboter in kleine stukjes zodat deze makkelijker te kneden is en doe alle ingrediënten (behalve het eigeel) in een kom en meng goed samen met je handen tot een mooie deegbal.
  4. Gebruik ongeveer 2/3 van het deeg voor de bodem en de rand en laat 1/3 over om de taart mee te bedekken (zoals op de foto te zien had ik net te weinig overgelaten ;)). Druk het deeg in een ingevette springvorm goed aan.
  5. Schep het appelmengsel in de springvorm en beleg vervolgens de bovenkant met reepjes van de rest van het deeg.
  6. Bestrijk de bovenkant van het taartje met een gedeelte van het eigeel.
  7. Zet de appeltaart in de oven voor ongeveer 45 minuten. Check na een half uurtje even of de taart al bruin wordt.

Per stukje appeltaart krijg je 170 kcal binnen, 10 gram vet (waarvan 4,4 verzadigd vet), 2,4 gram eiwit, 16 gram koolhydraten en 2,2 gram vezels.

Eetse!

Renske




2 Reacties

[…] Volkoren appeltaartje met havermout Als je nog meer appels overhebt van het maken van je eigen appelsap of moes, kun je dit lekkere en gezonde appeltaartje maken. […]

Antwoord

Er staat bij het appeltaart dat er geen eigeel door het deeg moet
Maar er moet 2/3 ei bij

Antwoord
Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.