We kennen allemaal de speculaas met heerlijke speculaaskruiden met kaneel. Door de kaneel, en het laten rijpen van het speculaasdeeg, wordt de speculaas donker. Maar wat nu als je een lichte speculaas wilt hebben? Dan maak je gewoon deze witte speculaas met witte koekkruiden! Smaakt het identiek? Nee, zeker niet maar beide versies zijn wel even lekker ;).
Ingrediënten:
- 175 gram roomboter
- 160 gram witte basterdsuiker
- 15 ml water op kamertemperatuur
- 1 theelepel zout
- citroenrasp van 1 citroen
- 300 gram Zeeuws bloem
- 4,5 gram bakpoeder
- 2 theelepels witte koekkruiden
Bereidingswijze:
- Wrijf de boter met de witte basterdsuiker samen totdat het goed gemengd is.
- Voeg het zout, de citroenrasp en het water toe bij de boter met suiker.
- Zeef de bloem, het bakpoeder en de koekkruiden bij het mengsel en kneed samen.
- Doe het deeg in folie en laat minimaal een nacht rusten in de koelkast.
- Strooi een beetje bloem op een koekplank en kneed het deeg. Als het te droog is, maak dan je handen nat en kneed nogmaals.
- Druk het deeg in de koekplank.
- Snij met een scherp mes of taartsnijder het overtollige deeg weg.
- Keer de plank om en geef een flinke klap met de plank boven, een met boter beboterde, bakplaat zodat de speculaas er uit valt.
- Bak de speculaas in een voorverwarmde oven op 175 gram voor ongeveer 12 minuten.
Eetse!
Renske